Het zuiden van de Finistère

 
 

Stranden en eilandjes van de Finistère

Stranden met helder water

Met 1.200 kilometer aan kustlijn is de Finistère het eerste zeekustdepartement van Frankrijk. Er liggen allerlei stranden, van uitgestrekte zandstranden tot prachtige baaitjes. Het goudkleurende en witte zand in het zuiden van de Finistère maakt het water zo helder dat het vaak wordt vergeleken met tropische eilanden. Daarom heet ook één van de stranden naast de camping het Plage de Tahiti.

De gemeente wil graag stranden van uitstekende kwaliteit, en daarom worden ze regelmatig schoongemaakt. Er worden ook activiteiten als sporttoernooien georganiseerd (beachvolleybal, voetbal…), strandfitness... Naar gelang de getijden natuurlijk!

Met het gezin, als stel of met vrienden kunt u op de stranden van de Finistère in Bretagne heerlijk luieren, genieten, zwemmen en prachtige landschappen ontdekken. Camping Finistère La Pommeraie de l’Océan telt een groot aantal stranden in Trégunc en omgeving, zoals in Concarneau, Névez, Fouesnant, Bénodet…

De prachtige eilandjes van het zuiden van de Finistère

Het zou jammer zijn een bezoek te brengen aan de Finistère zonder de prachtige eilandjes te ontdekken. Deze eilandjes zijn vaak beschermd om hun authenticiteit te waarborgen. Ze blijven echter wèl toegankelijk voor publiek, zodat u ze kunt ontdekken!

De Glénan-archipel staat bekend om zijn fijne zandstranden en turkoois getint water. Deze eilandengroep in het zuiden van de Finistère telt zo’n twaalf eilandjes, net uit de kust van de Pointe de Trévignon, en zijn ideaal voor een boottochtje met het gezin. Vlakbij Camping Bretagne La Pommeraie de l’Océan kunt u er met de boot naartoe. Ter plaatse kunt u de narcis van de Glénan eilanden ontdekken, een unieke bloemsoort die alléén hier voorkomt.

Op het île de Sein, uit de kust bij de Pointe du Raz, kunt u een bezoekje brengen aan de Phare de Goulenez (vuurtoren open tijdens het hoogseizoen) en wandelen over de talloze paden.

U kunt ook naar het île d’Ouessant (het meest westelijk gelegen eilandje), en het île de Molène, uit zee bij Le Conquet.

Het île de Batz, het île Vierge en het île Callot zijn ook prachtig, maar liggen verder weg, richting het noorden van de Finistère

Toerisme

Het Pays de Cornouaille

Het Pays de Cornouaille is uitstekend ingericht voor prachtige wandelingen in de natuur.

Deze streek van Bretagne is ook rijk aan erfgoed, ideaal voor allerlei bezoekjes aan kastelen, kapelletjes, kruisbeelden, fonteintjes, landhuizen en tuinen…

Deze streek is qua oppervlakte het tweede grootste gebied van Bretagne en omvat heel het zuiden van de Finistère. Hier liggen 10 gemeenten, waaronder Concarneau-Cornouaille (op de tweede plaats qua aantal inwoners), waar Trégunc en de Pointe de Trévignon liggen. Het gebied bevat ook Quimper-Communauté (meer in het binnenland), de Cap-Sizun, de Haut-Pays-Bigouden, de Bas-Pays-Bigouden, de Pays-de-Châteaulin-et-du-Porzay, de Pays-de-Douarnenez, de Pays-Fouesnantais, de Pays-Glazik en de Pays-de-Quimperlé.

De streek kent een groot aantal specialiteiten, zoals de tonijn van Concarneau, de "demoiselles de Loctudy" (rivierkreeften), sardien uit Douarnenez, oesters uit Le Belon… U kunt een bezoekje brengen aan één van de zeven vissershaven die een kwart van de verse visvangst van Frankrijk vormt.

Het is ook interessant om de verschillende plaatselijke productenmakers te ontdekken: lokale koekjesfabrieken, cidermakerijen, brouwerijen, textielfabrieken…

Bekende toeristische plekken in het zuiden van de Finistère

Camping Finistère La Pommeraie de l’Océan is ideaal gelegen om het zuiden van het departement te ontdekken.

Vlakbij de camping is Concarneau, met zijn Ville Close, vissershaven en plezierhaven absoluut een bezoekje waard. De gemeente Pont-Aven, bekend vanwege zijn galettes en de kunstschilders, is ook prachtig.

Quimper, een stad met cultuur en geschiedenis, mag ook niet ontbreken. Deze hoofdstad van de Finistère, met kathedraal en de bewaard gebleven architectuur van huizen met houten voorgevels, is ook bekend vanwege de ambacht en feestelijke evenementen. Het wat hoger gelegen Locronan, een typisch Bretons stadje, is bekend vanwege de oude bouwwerken.

De Pointe du Raz, een "Grand Site de France" en de Pointe du Van zijn indrukwekkende plekken, die door de baie des Trespassés van elkaar gescheiden worden. De Monts d’Arrée, Douarnenez, Le Guilvinec, Loctudy, île Tudy, de Pointe de la Torche, Bénodet, Fouesnant, La Forêt-Fouesnant, de Pointe de Penmarch, Pont-l’Abbé… zijn allemaal plaatsjes en legendarische plekken van de Finistère, in Bretagne.

U kunt ook een bezoekje brengen aan het schiereiland van Crozon, Camaret, de Pointe de Penhir, de Pointe de La Chèvre en de Phare d'Eckmül vuurtoren.

Excursies en de GR34

Talloze excursies die u niet mag missen

In de omgeving van Camping Finistère La Pommeraie de l’Océan kunt u kiezen uit een groot aantal uitstapjes en activiteiten.

In het zuiden van de Finistère kunt u vissen op zee, hengelen en schelpdieren rapen.

U kunt ook genieten van een rondvaart op een oude zeilboot of een boottochtje op de rivieren Le Belon, de Aven, de Laïta of de Odet.

Verder kunt u kiezen uit een aantal watersporten, zoals zeilen, surfen, stand-up paddle, duiken, strandzeilen, kitesurfen, kajakken…

Andere activiteiten in de buurt van Trégunc: golven, paardrijden, luchtdoop, boomklimparcours, labyrint…

Voor wat minder avontuur kunt u natuurlijk heerlijk genieten van lokale specialiteiten. Qua gastronomie worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd in cidermakerijen, koekjesfabrieken, brouwerijen, conservenfabrieken en bij de oesterkwekers.

Wandelingen en de GR34

Het Grande Randonnée (GR34) wandelpad, dat voor een groot deel over oude douanepaden loopt, ligt vlakbij de camping. Dit beroemde wandelpad is één van de meest bekende paden van Frankrijk. Hier kunt u volop wandelen langs de Bretonse kust, met adembenemende uitzichten.

Vanuit de camping kunt u via een wandelpad naar de Saint-Philibertkapel (300m). Dit bosrijke pad met fitnessparcours leidt op 800 m naar de GR34. Rechts kunt u naar de Pointe de Trévignon en Concarneau, terwijl u linksaf richting Névez en Pont-Aven wandelt.

Het circuit van de strodaken huizen van Kerascouet loopt langs de kust en biedt een prachtig uitzicht op de oceaan en de Glénan-archipel, en loopt naar het dorpje van strodaken huizen (15e eeuw).

Weides, stranden, kustpad, bossen… U kunt hier volop fietsen of wandelen.

Vraag bij de receptie gerust naar meer informatie over een wandeling in de Finistère die bij u past.

Een streek waar de oceaan centraal staat

Vissershavens en directe verkoop van vis

In het zuiden van de Finistère liggen niet minder dan 7 vissershavens en visafslagen, wat het de eerste visstreek van Frankrijk maakt. Deze havens zijn te vinden in Concarneau, Douarnenez, Le Guilvinec, Audierne, Lesconil, Loctudy en Saint Guénolé-Penmarc’h.

Deze havens kunnen vaak worden bezocht, en er kan direct verse vis worden gekocht. Bij de visafslag komen zeelui vaak hun dagvangst direct verkopen. Bij de Pointe de Trévignon kunt u bijvoorbeeld vis en zeevruchten kopen. Bij aankomst van de boten aan de haven kunt u makreel kopen, mul, kreeft, zeespinnen… maar ook oesters, mosselen… de lokale inwoners van Trégunc komen hier graag, vanwege de garantie voor verse producten.

Watersporten en plezierhavens

De Finistère staat bekend om zijn watersporten. Duiken is mogelijk langs de kust, maar ook op de Glénan-archipel, waar u rots- en zandbodems kunt ontdekken in een bijzonder helder water. U kunt ook een kano, kajak of stand-up-paddle huren om de kust vanaf de zee te ontdekken. Ervaren watersporters kunnen kiezen voor het huren van een zeil- of motorboot (mét of zonder vaarbewijs). Verschillende dienstverleners bieden ook lessen in zeilen, windsurfen, kitesurfen, surfen… Deze populaire activiteiten in de Finistère en de rest van Bretagne kunnen naar gelang het weer en de wind worden beoefend.

De belangrijkste havens in het zuiden van de Finistère zijn: Concarneau, Port-La-Forêt, Bénodet, Sainte-Marine, Loctudy, Audierne en Douarnenez. Deze havens, waar vooral zeilboten liggen, heten ook grote zeilwedstrijdkampioenen welkom, zoals Jean Le Cam en Michel Desjoyeaux. Andere sportzeilers komen hier trainen, zoals Armel Le Cléac’h, Marc Guillemot, Vincent Riou… Vaak zijn deze zeilers te zien in de baai (waarvan de oostelijke opening bij de Pointe de Trévignon ligt).

Cultuur in de Finistère

Taal en religieus erfgoed

In de Finistère bestonden er vroeger verschillende dialecten van de Bretonse taal. Het meest gesproken dialect was het "Cornouaillais" in het zuiden van het departement, maar ook het "Léonard" in het noordelijke deel. Vandaag de dag wordt het "Cornouaillais" in het zuiden van de Finistère nog het meest gesproken. Er bestaan tweetalige klassen met lessen in dialect, voor diegenen die deze Bretonse cultuur willen voortzetten.

Het is lastig Bretagne te bezoeken zonder één van de religieuze bouwwerken tegen te komen. Tijdens uw uitstapjes zult u dan ook regelmatig kruisbeelden tegenkomen, zelfs op afgelegen plekken. In de dorpjes vindt u talloze kerkjes en prachtige kapellen. In het zuiden van de Finistère kunt u een bezoekje brengen aan de Saint-Corentin kapel van Quimper.

Het huidige Finistère

De Finistère, het meest westelijk gelegen departement van Bretagne telt meer dan 90.0000 inwoners over een gebied van ongeveer 6.733 km². De hoofdstad is Quimper en de sous-préfectures zijn Brest, Châteaulin en Morlaix.

De economie van de Finistère draait vooral rondom de landbouw, de visserij, de industrie, de handel, de ambacht en het toerisme.

De visserij is erg belangrijk want deze streek levert voor een groot deel de nationale voorziening van zeeproducten.

Handel en ambacht spelen ook een grote rol, dankzij de verschillende ambachtslieden in de voedingsindustrie (slagers, bakkers, viswinkels, vleeswarenwinkels…), maar ook in de textielindustrie (Guy Cotten, waarvan het hoofdkantoor in Trégunc ligt, Armor Lux…), en voorwerpen (aardewerk van Faïencerie Henriot…)…

Het toerisme heeft zich sterk ontwikkeld in dit departement. Dankzij het rijke erfgoed en het grote aantal ongerepte landschappen is het departement van de Finistère één van de meest toeristische gebieden van Frankrijk, met meer van 3,4 miljoen overnachtingen op de campings van de Finistère van de 9,7 miljoen overnachtingen in Bretagne in 2014. Sinds een aantal jaren is de aantrekkingskracht voor dit bijzondere departement aanzienlijk gegroeid.

Uw vakantie op Camping La Pommeraie de l’Océan in het zuiden van de Finistère

Camping La Pommeraie de l’Océan is ideaal gelegen in de gemeente Trégunc, bij de Pointe de Trévignon, en biedt een bijzondere uitvalsbasis tussen Concarneau en Pont-Aven ten zuiden van Quimper. Van hieruit kunt u gemakkelijk de omliggende steden ontdekken, zoals Fouesnant, Bénodet en Lorient en het hele zuiden van Bretagne bezoeken.

 
 
Op dit moment op de Blog :
CAMPING SUR LE GR® 34 : trois itinéraires incontournables dans le Finistère Sud Posté le : 05/09/2019 Dans : - Concarneau Une excursion spectaculaire à la Pointe du Raz, tout au bout de la Bretagne ! Posté le : 20/06/2019 Dans : - Bretagne À Pont-Aven, sur les traces de Paul Gauguin... Posté le : 17/05/2019 Dans : - Bretagne Visite du musée de la pêche de Concarneau Posté le : 19/04/2019 Dans : - Concarneau Vacances de printemps dans le Finistère Sud : le camping prêt à vous accueillir ! Posté le : 19/03/2019 Dans : - Finistère FINISTÈRE SUD : les événements culturels à ne surtout pas manquer en 2019 Posté le : 08/01/2019 Dans : - Finistère Noël arrive dans le Finistère Sud ! Posté le : 13/12/2018 Dans : - Finistère Face au camping : les Glénan, un archipel paradisiaque dans le Finistère Sud ! Posté le : 26/10/2018 Dans : - Finistère Si on vous dit que les mobil-homes ont bien changé en 30 ans ? Posté le : 21/09/2018 Dans : - General Le camping La Pommeraie de l'Océan, le paradis des enfants dans le Finistère Sud ! Posté le : 27/07/2018 Dans : - General - Finistère Quelle pêche pratiquer à Trévignon dans le sud Finistère ? Posté le : 29/06/2018 Dans : - Finistère La gastronomie bretonne : escale gourmande à Concarneau et Trégunc ! Posté le : 01/06/2018 Dans : - General - Finistère La pointe de Trévignon, le plus bel endroit du Finistère Sud ! Posté le : 02/05/2018 Dans : - Finistère Les grands rendez-vous sportifs de l'été 2018 autour de Concarneau Posté le : 03/04/2018 Dans : - Concarneau Doc Martin, la série phare du Finistère Sud ! Posté le : 06/03/2018 Dans : - Port-Garrec Ce que vous verrez à Trégunc et nulle part ailleurs dans le Finistère Sud Posté le : 05/02/2018 Dans : - Trégunc La Bretagne, destination préférée des Français en 2017 ! Posté le : 03/01/2018 Dans : - Bretagne Des recettes bretonnes pour Noël et le jour de l'an ! Posté le : 08/12/2017 Dans : - Bretagne Le marché de Noël de Concarneau Posté le : 16/11/2017 Dans : - Concarneau Partons à l'assaut de Concarneau, la ville close et ses remparts ! Posté le : 16/10/2017 Dans : - Concarneau Un grand merci à vous tous pour cette saison 2017 ! Posté le : 20/09/2017 Dans : - Finistère 5 bonnes raisons de faire du camping dans le Finistère Sud ! Posté le : 03/08/2017 Dans : - Finistère Pourquoi réserver ses vacances en Camping avec piscine couverte et espace aquatique dans le Finistère Sud ? Posté le : 03/08/2017 Dans : - Finistère
 
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 1
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 2
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 3
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 4