Zuid-Bretagne

 
 

Gastronomische specialiteiten uit Bretagne

Bekende streekproducten

Bretagne telt een groot aantal culinaire specialiteiten. De populaire crêperies zijn overal te vinden. Hier kunt u genieten van crêpes met boekweit (galettes) en tarwecrêpes. U kunt ook Kig-Ha Farz proeven (mengeling van groenten en verschillend vlees). Dit gerecht vraagt best wat voorbereiding, en dient vaak vooraf te worden besteld. Inwoners van Bretagne eten graag vleeswaren, zoals Hénaff paté, andouille worst uit Guémené…

In Bretagne moet u natuurlijk ook proeven van de zeeproducten als oesters, mosselen, wulk, zeespinnen, krab, kreeft, tapijtschelpen, zee-oor, Sint-Jacobsschelpen… maar ook heerlijke vis zoals zeebaars, mul, makreel, sardien, rog…
De bekende aardbeien van Plougastel, in de Finistère, zijn erg populair. En niet te vergeten de verschillende desserts op basis van boter! Hier likt men de vingers af bij Kouign-Amann, far breton, cake, Bretonse palet-koekjes, de heerlijke galettes uit Pont-Aven…en natuurlijk karamel met gezouten boter! Sommige koekjesfabrieken kunnen worden bezocht.

Dranken

In de prachtige streek Bretagne kunt u ook genieten van heerlijke drankjes (drink met mate!).

Zo kunt u de bekende ambachtelijke cider uit Bretagne proeven, zoet of droog. Bepaalde cidermakerijen kunnen trouwens worden bezocht. Het recept van Bretonse kir wordt gemaakt als een gewone kir, waarbij er cider wordt gebruikt in plaats van witte wijn.
Het drankje "chouchen" is ook een bekend drankje, gemaakt van gegiste appelsap en honing. Dit alcoholische drankje is koud het lekkerst.

"Lambig" is ook populair. Deze eau de vie uit Bretagne komt voort uit het distilleren van cider in een alambiek. Dit drankje wordt vaak als digestief gedronken.

Pommeau de Bretagne is een aperitiefje, op basis van appelsap en lambig.

De streek kent ook een aantal brouwerijen, waarvan sommigen in de Finistère liggen. In Trégunc, vlakbij de camping, vindt u de brouwerij van het ambachtelijke bier Britt, dat in verschillende smaken kan worden geproefd (wit, rosé, blond…)

De Bretonse cultuur

Muziek, gezangen en kostuums: een feestelijke streek

In Bretagne worden talloze festivals en "Fest-Noz" georganiseerd. De streek kent een sterke cultuur met allerlei festiviteiten rondom tradities die al generaties lang overgedragen worden.
Talloze Keltische straatmuzikanten en "bagads" bieden allerlei voorstellingen (vooral in de zomer). Volop toeters en doedelzakken dus! Tijdens deze evenementen wordt er traditionele kleding gedragen. "Honderd streken, honderd klederdrachten". Deze Bretonse uitspraak laat zien hoe kostuums naar gelang de verschillende periodes, sociale klassen en Bretonse streken zijn ontwikkeld. De Bretonse kappen met kant zijn ook verschillend in Concarneau, het Pays Bigouden, Lorient, Saint-Brieuc of welk ander gebied van Bretagne dan ook.
Er worden verschillende festivals georganiseerd in de streek: het Festival des Filets Bleus in Concarneau, het Festival de Cornouaille in Lorient, Les Vieilles Charrues in Carhaix, het Interkeltische festival van Lorient, de Transmusicales, Festival la Route du Rock… zijn zo een aantal evenementen in Bretagne die u niet mag missen.

Talen en religie

Historisch gezien bestonden er twee hoofdtalen in Bretagne: het Bretons in Basse-Bretagne (Finistère, Morbihan, westen van de Côtes-d’Armor) en de "dialectes d’oïl" (Gallo, Poitevin…) in Haute-Bretagne (oosten van de Côtes-d’Armor, Ille-et-Vilaine, oosten van de Morbihan en Loire-Atlantique).
Het Bretons wordt vandaag de dag nog gesproeken door meer dan 170.000 inwoners van de streek. De taal kan op school worden geleerd. Het is de derde meest gesproken Keltische taal ter wereld, ondanks het feit dat het aantal sprekers van deze taal sinds een aantal jaren steeds minder wordt.
Bretagne is rijk aan religieus erfgoed. In de talloze dorpjes vindt u dan ook kerkjes, kruisbeelden, kappelletjes… Hoewel er de laatste decennia minder aan religie wordt gedaan trekken de religieuze en traditionele feesten nog steeds veel bezoekers aan.

Een streek waar de zee centraal staat

Watersporten

Bretagne is ook bekend vanwege de verschillende watersporten. Er komen grote zeilers uit deze streek. De zeilschool van de Glénan-archipel is één van de meest bekende zeilscholen van Europa en van de wereld. Als u dit soort activiteiten wilt ontdekken of verder wilt leren kunt u zich inschrijven bij één van de verschillende zeilscholen in de streek en kiezen uit watersporten als catamaranvaren, driftervaren, kitesurfen, kajakvaren op zee, windsurfen, surfen …

U kunt ook een boottocht maken op een motorboot of oude zeilboot.

Als u liever naar boten kijkt, kunt u verschillende zeilwedstrijden bijwonen in de streek. Bekende zeilers als Michel Desjoyeaux en Jean Le Cam trainen in de baai van La Forêt Fouesnant (tussen de Pointe de Trévignon waar Camping La Pommeraie de l’Océan ligt, en Beg-Meil), die Port-La-Forêt als thuishaven hebben.

Vissen op zee

Verschillende boten vertrekken vanuit de havens van Bretagne, de zee op. De vissershavens van Le Guilvinec, Concarneau, Saint-Guénolé, Lorient, Erquy, Saint-Quay-Portrieux, Douarnenez, Loctudy, Lesconil en Audierne maken deel uit van de grootste havens van Frankrijk. U kunt de havens bezoeken en kijken hoe deze grote vissersboten de haven invaren.

Bij de havens kunt u ook vers geviste vis en zeevruchten kopen (het betreft vaak producten die langs de kust worden gevangen).

Schelpdieren rapen

Alikruiken, kokkels, scheermesschelpen, krabbetjes en mosselen. Met emmer en schepje in de hand kunt u heerlijk rapen naar deze kustdiertjes.

Kust en milieu

Beschermde gebieden en rijke flora en fauna

Bretagne telt een groot aantal beschermde natuurgebieden. De streek heeft een aantal maatregelen getroffen die zorgen voor een prachtige ontwikkeling van de flora en fauna. Sinds 1969 is de Finistère erg vooruitstrevend geweest wat betreft het beleid voor kwetsbare natuurgebieden. Sindsdien heeft het departement een groot aantal hectare aan duinen, moerassen, bossen, uitzichtpunten en archeologische plekken aangekocht… om zo de natuurplekken en landschappen te beschermen.

De Finistère telt dan ook 40 plekken die onder het Natura 2000 netwerk vallen.

Hier vallen de duinen en de kust van Trévignon onder, maar ook de Glénan-archipel, de rotsen van Penmarch, het moerasgebied van Mousterlin, het schiereiland van Crozon, de eilandjes Ouessant en Molène, de baie d’Audierne, rivier de Laïta…
Op de Glénan-archipel is bijvoorbeeld een bijzondere narcis te vinden, die alléén hier bloeit.

Bretagne is dus rijk aan beschermde natuurgebieden, wat het een absoluut fantastische streek maakt om te ontdekken.

Bescherming van de kust en vissen (schelpdieren rapen, hengelen en vissen op zee)

De GR34 (Grande Randonnée 34) loopt helemaal langs de kust van Bretagne. Dit pad wordt ook wel het douanepad genoemd. Het laat een prachtig deel van de streek zien, waar fantastische wandelingen kunnen worden gemaakt. Dankzij de 1.700 kilometer aan wandelpaden kunnen wandelaars hier het hele jaar door uitstekend wandelen.

De "loi littoral" (speciale wet voor kustbescherming) zorgt voor de bescherming van de kust. Dankzij het verbod op het bouwen op minder dan 100 meter van de kust is al goed bewaarde Bretonse kust verzekerd van een prachtige toekomst.

Liefhebbers van vissen kunnen gebruikmaken van de lange stranden, baaitjes en rotsen langs de kust om te hengelen of schelpdieren te rapen. Er zijn een groot aantal vissoorten en schelpdieren te vinden. U kunt ook kiezen voor een uitstapje met zeelui om te gaan vissen op open zee!

De departementen en demografie van Bretagne

De 4 departementen van Bretagne

Bretagne telt 4 departementen :

De Finistère (29)

Met als hoofdstad Quimper (en niet Brest zoals veel mensen denken). De meest bekende steden van dit departement zijn Quimper, Brest, Châteaulin, Morlaix, Concarneau, Bénodet, Pont-L’Abbé, Pont-Aven, Quimperlé, Fouesnant… Dit departement ligt aan de westkant van zuid en noord Bretagne.

De Côtes-d’Armor (22)

Met als hoofdstad Saint-Brieuc. De sous-préfectures zijn Guingamp, Dinan en Lannion. De Côtes-d’Armor liggen in het noorden van Bretagne.

De Morbihan (56)

De hoofdstad is Vannes en de sous-préfectures zijn Pontivy en Lorient. Dit departement ligt in Zuid-Bretagne, tussen het zuiden van de Finistère en de Loire-Atlantique.

De Ille-et-Vilaine (35)

De hoofdstad is Rennes en de sous-préfectures zijn Fougère, Redon en Saint-Malo. Het departement Ille-et-Vilaine ligt in het noordoosten van Bretagne.

De LOIRE-ATLANTIQUE kan worden gerekend onder het historische Bretagne, ondanks het feit dat het nu onderdeel is van de Pays de la Loire sinds de oprichting van de administratieve regio’s in 1956.

Demografie

In 2010 telde Bretagne ongeveer 3 200 000 inwoners. De Ille-et-Vilaine staat bovenaan met ongeveer 99 000 geregistreerde inwoners, gevolgd door de Finistère met nagenoeg 90 000 inwoners. De Morbihan staat op de derde plaats, met iets meer dan 72 000 inwoners. Het minst bevolkte departement is dat van de Côtes-d’Armor, met ongeveer 59 000 inwoners.

De 12 grootste steden van Bretagne zijn Rennes, Brest, Quimper, Lorient, Vannes, Saint-Malo, Saint-Brieuc, Lanester, Lannion, Fougères en Concarneau. Brest, Quimper en Concarneau maken deel uit van de Finistère.

Qua toerisme is Bretagne de 4e regio van Frankrijk waar de meeste Franse toeristen komen. Een populaire streek dus, dankzij het erfgoed, de cultuur, natuur, prachtige landschappen en de band met de kust en de zee.

Camping Airotel La Pommeraie de l’Océan ligt midden in Zuid-Bretagne, in de streek van Quimper-Cornouaille, op de grens met de Golf van Morbihan.

Hier kunt u spectaculaire kustlandschappen ontdekken. Bij elke bocht is de natuur weer anders: van lange duinen tot baaitjes met steile rotsen maar ook stadjes en dorpen met haventjes. Zo komt u langs ongerepte landschappen en gebieden waar een vriendelijke sfeer hangt, met Bretonse tradities. Na één van uw uitstapjes kunt u kiezen uit een groot aantal restaurantjes om een crêpe te eten met karamelstroop en gezouten boter, samen met een kop cider of "chouchen".

 
 
Op dit moment op de Blog :
CAMPING SUR LE GR® 34 : trois itinéraires incontournables dans le Finistère Sud Posté le : 05/09/2019 Dans : - Concarneau Une excursion spectaculaire à la Pointe du Raz, tout au bout de la Bretagne ! Posté le : 20/06/2019 Dans : - Bretagne À Pont-Aven, sur les traces de Paul Gauguin... Posté le : 17/05/2019 Dans : - Bretagne Visite du musée de la pêche de Concarneau Posté le : 19/04/2019 Dans : - Concarneau Vacances de printemps dans le Finistère Sud : le camping prêt à vous accueillir ! Posté le : 19/03/2019 Dans : - Finistère FINISTÈRE SUD : les événements culturels à ne surtout pas manquer en 2019 Posté le : 08/01/2019 Dans : - Finistère Noël arrive dans le Finistère Sud ! Posté le : 13/12/2018 Dans : - Finistère Face au camping : les Glénan, un archipel paradisiaque dans le Finistère Sud ! Posté le : 26/10/2018 Dans : - Finistère Si on vous dit que les mobil-homes ont bien changé en 30 ans ? Posté le : 21/09/2018 Dans : - General Le camping La Pommeraie de l'Océan, le paradis des enfants dans le Finistère Sud ! Posté le : 27/07/2018 Dans : - General - Finistère Quelle pêche pratiquer à Trévignon dans le sud Finistère ? Posté le : 29/06/2018 Dans : - Finistère La gastronomie bretonne : escale gourmande à Concarneau et Trégunc ! Posté le : 01/06/2018 Dans : - General - Finistère La pointe de Trévignon, le plus bel endroit du Finistère Sud ! Posté le : 02/05/2018 Dans : - Finistère Les grands rendez-vous sportifs de l'été 2018 autour de Concarneau Posté le : 03/04/2018 Dans : - Concarneau Doc Martin, la série phare du Finistère Sud ! Posté le : 06/03/2018 Dans : - Port-Garrec Ce que vous verrez à Trégunc et nulle part ailleurs dans le Finistère Sud Posté le : 05/02/2018 Dans : - Trégunc La Bretagne, destination préférée des Français en 2017 ! Posté le : 03/01/2018 Dans : - Bretagne Des recettes bretonnes pour Noël et le jour de l'an ! Posté le : 08/12/2017 Dans : - Bretagne Le marché de Noël de Concarneau Posté le : 16/11/2017 Dans : - Concarneau Partons à l'assaut de Concarneau, la ville close et ses remparts ! Posté le : 16/10/2017 Dans : - Concarneau Un grand merci à vous tous pour cette saison 2017 ! Posté le : 20/09/2017 Dans : - Finistère 5 bonnes raisons de faire du camping dans le Finistère Sud ! Posté le : 03/08/2017 Dans : - Finistère Pourquoi réserver ses vacances en Camping avec piscine couverte et espace aquatique dans le Finistère Sud ? Posté le : 03/08/2017 Dans : - Finistère
 
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 1
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 2
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 3
ᐃ AIROTEL LA POMMERAIE DE L'OCEAN ****, photo n° 4